Smakebit på søndag: Jane Eyre

jane eyre

Dagens smakebit er frå Jane Eyre, av Charlotte Brontë. For nokre veker sidan kommenterte eg på ein annan blogg at dette var ei bok eg kunne tenkt meg å lese. Eit par dagar etterpå oppdaga eg at eg faktisk hadde boka…. Fann den i ein pose frå bokhandelen ilag med eit par andre pocketbøker eg hadde kjøpt på tilbud, og så hadde eg faktisk glømt at eg hadde kjøpt dei… Ja, det er mulig, når ein er såpass distre som meg! Ein gong klarte eg faktisk å kjøpe samme bok to gonger, med ei vekes mellomrom. Det var Dødslekene av Suzanne Collins, så det var heldigvis ei enkel bok å gje vidare;)

No har eg endeleg fått begynt på Jane Eyre. Har sett ein filmatisering av boka for nokre år sidan, så hugsa at det var ein relativ trist og sørgelig start på livet for Jane. Det gjorde at eg grudde meg litt til å gå i gong med boka, men det var ikkje fullt så trist lesning som eg frykta. Boka er fortalt frå Jane sitt perspektiv, men forfattaren skapar litt distanse ved å la forteljarstemma «gå ut av» personen innimellom og sjå situasjonen utanfrå eller i retrospektiv.

Eg har lese omlag ein tredjedel av boka, og er veldig betatt så langt! Jane er no ansatt som guvernante på Thornfield Hall, og begynner å bli betre kjent med godseigaren mr. Rochester. Utdraget er frå ein av Jane sine betraktninger over livet sitt og menneskets natur, og kanskje også eit hjertesukk frå forfattaren i forhold til samtida si?

Det er nytteløst å si at mennesker bør være tilfredse med fred og ro – de må ha handling, og finner de den ikke, vil de skape den selv. Millioner er dømt til en beskjednere skjebne enn min, og millioner er i stille opprør mot sin lodd i livet. Ingen vet hvor mye opprør, ut over politisk opprør, som gjærer i de levende masser som befolker jorden. Kvinner regnes stort sett som svært rolige, men kvinner føler akkurat som menn, de har behov for å bruke sine evner og for en arena for utfoldelse, presis som sine brødre, de lider under for strikse restriksjjoner og for absolutt stillstand, nøyaktig slik menn ville lide, og det er trangsynt av deres mer priviligerte medskapninger å si at de burde holde seg til å lage puddinger og strikke strømper, til å spille piano og brodere vesker. Det er tankeløst å fordømme dem eller le av dem hvis de prøver å utrette mer eller lære mer enn skikk og bruk foreskriver som nødvendig for deres kjønn. (s. 114)

For fleire smakebiter, besøk Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Advertisements

About Frøken Vims

Lærar & vestlending. Fotballmamma. Vimsekopp. Periodelesehest og periodebloggar. Glad i å lese fantasy og science fiction, morsomme bøker og romantiske bøker, serier og Nobelprisvinnarar, feelgoodbøker eller tåreperser. Til og med krim ein sjeldan gong. Les barne- og ungdomsbøker med egne barn og med elevane mine. Kan kontaktast på vims@live.no
Dette innlegget vart posta under Klassikarar, Roman og merkt , . Bokmerk permalenkja.

12 Responses to Smakebit på søndag: Jane Eyre

 1. Åslaug seier:

  Dette er typisk romantisk TV-serie for meg. Koselig og litt trist.. Kjærlighet og forviklinger. Ha en fin søndag ettermiddag!.

  • Frøken Vims seier:

   Ja, romantikk og forviklingar! Elsker slike TV-seriar og filmar eg og:) Men oppdager jo etterkvart at boka har litterære kvalitetar som står på eigne bein (det er vel kanskje ikkje tilfeldig at den er ein klassiker…). Koser meg med lesinga i alle fall:)

 2. Monika seier:

  Den här läste jag för bra många år sedan nu och tyvärr gillar jag inte alls genren, men om man gör det så är nog boken riktigt bra 🙂

 3. Denne høres ut som noe jeg må se å få lest etter hvert og må notere med boken atter en gang. Ha en fin kveld:)

  • Frøken Vims seier:

   Det er ei bok som eg typisk ville utsatt å lese og hatt ståande i bokhylla i årevis… Men starta nok på den no fordi mange blogginnlegg om den i det siste gjorde meg litt nysgjerrig:)

 4. Det här är ju en riktig klassiker!
  Tack för smakbiten.

 5. Melusine seier:

  Jane Eyre leste jeg ferdig nå nylig, en fantastisk bok! Det var nesten vemodig å lukke den igjen – jeg hadde lyst på mer. Kos deg videre med lesingen 🙂

 6. astridterese seier:

  Dette er en bok jeg absolutt burde ha lest. Den står på leselisten over klassikere jeg gjerne vil ha med meg, og den blir nok lest etterhvert. 🙂

 7. Frøken Vims seier:

  Les, les! Eg har utsatt å lese den og tenkt den var litt tung og trist… Likte den mykje betre enn det eg trudde eg kom til å gjere:)

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s