Smakebit på søndag: Joseph Anton

JosephAnton

Det er søndag kveld og akkurat tid til ein smakebit frå boka eg les for tida; Joseph Anton. Memoarer av Salman Rushdie. Det er ein aldri så liten murstein av ei bok (over 600 sider), så det krev sin kvinne å komme gjennom den. Ein stor del av boka handlar naturleg nok om tida rundt utgivelsen av Sataniske vers, og dei åra Salman Rushdie måtte leve i skjul på grunn av fatwaen og ein konstant trussel mot både sitt eige liv og dei rundt han.

Eg har tidlegare blogga om historieforteljaren Salman Rushdie, og kor namnet Joseph Anton dukka opp (når eg kjøpte boka trudde eg det var forfattaren av Rusdhie-biografien, før eg skjønte at det var Salman Rushdie sjølv som har skrive den…). I dette utdraget handlar det om korleis forfattaren jobba for å få til boka Midnattsbarn, som han har strevd med lenge. Han bruker deler av sin eigen oppvekst i historia om midnattsbarnet Saleem Sinai og livet hans, men skjønner etterkvart at også Indias historie må vere ein del av boka.

Han begynte å føle seg veldig oppstemt. Han hadde funnet skjæringspunktet mellom det private og det offentlige, og han skulle bygge boken sin på den korsveien. Det politiske og personlige kunne ikke lenger holdes fra hverandre. Dette var ikke lenger Jane Austens tid, hun som kunne skrive hele sitt verk under napoleonskrigene uten å nevne dem og kunne framstille det som om den britiske hærens fremste rolle var å opptre i gallauniform og ta seg flott ut i selskaper. Han skulle heller ikke skrive boken sin på kjølig engelsk i Forsters stil. India var ikke kjølig. Det var hett. Det var hett og overbefolket og vulgært og høylytt og trengte et språk som sto i stil, og han skulle prøve å finne det språket.

Besøk gjerne Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten for få fleire smakebiter:)

About Frøken Vims

Lærar & vestlending. Fotballmamma. Vimsekopp. Periodelesehest og periodebloggar. Glad i å lese fantasy og science fiction, morsomme bøker og romantiske bøker, serier og Nobelprisvinnarar, feelgoodbøker eller tåreperser. Til og med krim ein sjeldan gong. Les barne- og ungdomsbøker med egne barn og med elevane mine. Kan kontaktast på vims@live.no
Dette innlegget vart posta under Biografi/reportasje, Smakebit på søndag og merkt , , , . Bokmerk permalenkja.

11 Responses to Smakebit på søndag: Joseph Anton

 1. Monika seier:

  Läste Satansverserna för många år sedan, ungefär då när det var sådant liv om Rushdie, och den var väldigt märklig. Men när jag vant mig vid det så tyckte jag om den 🙂

  • Frøken Vims seier:

   Han har sin egen stil, ja, og det er ikkje like realistisk alt som skjer i bøkene hans;) Men eg liker også godt måten hans å skrive på, sjølv om eg ikkje liker alle bøkene eg har lest like godt.

 2. Isabella seier:

  Takk for smakebit!:)

 3. Anita Ness seier:

  Interessant smakebit! Minne rmeg på at jeg har Midnattsbarn ståedne ulest..

 4. Birthe seier:

  Lenge siden jeg har lest Salman Rushdie, men har planer om å komme gjennom «Skam» i løpet av høsten. Takk for tips til denne boken, den har jeg ikke hørt om før 🙂

  • Frøken Vims seier:

   Er såpass lenge siden eg har lest Rushdie at eg ikkje hugser bøkene så godt, og blander litt saman ting frå dei ulike bøkene… Får veldig lyst å lese om igjen fleire av dei no når eg les om kva kontekst dei blei til i, t.d. ulike problem han møtte i skrivinga og kva grep han tok for å komme vidare med boka.

 5. Karen seier:

  Så flott og interessant blogg du har! Her kommer jeg til å titte innom mer, skal jeg si deg:) Salman Rushdie har jeg skammelig nok ikke fått lest noe av enda (iallefall ikke ei hel bok), så det var fint med en påminnelse om at jeg bør skjerpe meg der!

 6. Frøken Vims seier:

  Takk for det, Karen – veldig kjekt å høyre:) Er innom bloggen din og følger med også!

 7. Boktjuven seier:

  Jag läste också Satansverserna när det begav sig men blev inte så förtjust.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s