Looking for Alaska av John Green

looking for alaskaEtter å ha lese Faen ta skjebnen for ikkje så lenge sidan, så har eg virkelig hatt lyst å lese fleire bøker av John Green. Looking for Alaska er nettopp kome på norsk med tittelen Hvem er du, Alaska? (Gyldendal), men eg har lese den på engelsk (er i siget for tida, etter å lese Divergent-serien på engelsk…). Looking for Alaska er ei sjarmerande og herlig bok, og eg kan skjønne kvifor John Green er den mest populære forfattaren på skulebiblioteket på mange videregåande skular. Han behandler alvorlige tema, men gjer det på ein slik måte at det ikkje berre blir trist og alvorleg å lese om.

Litt om handlinga i boka: Miles er tenåring og flytter heimifrå for å gå på Culver Creek kostskole. Til no har han hatt eit trygt liv, om enn uten så mange venner. Miles flytter heimifrå med eit ønske om å oppleve «the Great Perhaps». På Culver Creek High School blir han kjent med The Colonel, den småsprø, men intelligente romkameraten, og Alaska Young; ei morsom, badass, impulsiv, belest og pen jente (men som sjølvsagt har ein kul rockestjerne-kjæreste). Livet på campus er ikkje kjedelig, innimellom forelesninger og pensumlesing skal ungdomstida opplevast og utforskast, og reglar skal brytast. Miles kaster seg ut i the Great Perhaps og opplever vennskap, loyalitet, kjærlighet og tap med stor intensitet.

Personkarakteristikkane, språket, dialogen, filosofien, budskapet – eg er imponert og sjarmert på alle plan. Det er ei bok som er full av sitatverdige avsnitt, som dette som beskriv Miles sitt syn på forskjellane mellom han og Alaska:

I wanted so badly to lie down next to her on the couch, to wrap my arms around her and sleep. Not fuck, like in those movies. Not even have sex. Just sleep together in the most innocent sense of the phrase. But I lacked the courage and she had a boyfriend and I was gawky and she was gorgeous and I was hopelessly boring and she was endlessly fascinating. So I walked back to my room and collapsed on the bottom bunk, thinking that if people were rain, I was drizzle and she was hurricane.

Karakterane i John Green sine bøker (her tar eg meg frihet til å generalisere utifrå dei to eg har lese så langt…) er ekstremt sjarmerande og lett å bli glad i (og irritert på), på tross av sine feil og manglar, eksentriske sider og humørsvingningar. Green er flink til å beskrive ungdomar litt på randen av «dei vanlege», dei med ein spesiell bakgrunn – og gjerne dei som er litt småeksentriske eller «nerdete». John Green slår da også eit slag for nerdene i verden, gjennom videobloggen han og broren Hank Green har på youtube, og nettsida Nerdfighters. Dei tre hovudpersonane i Looking for Alaska røyker, drikk, speler playstationspel og pønsker ut rampestreker på campus. Men bøker og lesing er også viktig for dei. The Colonel er smart og får gode karakterar, Miles les biografiar og er opptatt av kjente personers siste ord i livet, og Alaska har sitt eget lille bibliotek på rommet: 

Every summer since I was little, I’ve gone to garage sales and bought all the books that looked interesting. So I always have something to read. But there is so much to do: cigarettes to smoke, sex to have, swings to swing on. I’ll have more time for reading when I’m old and boring.

John Green fortel i videoen under korleis hans eigen High School, Indian Springs School, har vore modell for Culver Creek High School.

Og her er ein videoblogg der forfattaren fortel om arbeidet med boka, og korleis så mange menneske har deltatt i prosessen fram mot boka slik den blei til slutt. Interessant å høyre i kor stor grad boka blei skrive om etter at den var antatt av forlaget.

Silje har også blogga om Looking for Alaska, og anbefaler boka.

About Frøken Vims

Lærar & vestlending. Fotballmamma. Vimsekopp. Periodelesehest og periodebloggar. Glad i å lese fantasy og science fiction, morsomme bøker og romantiske bøker, serier og Nobelprisvinnarar, feelgoodbøker eller tåreperser. Til og med krim ein sjeldan gong. Les barne- og ungdomsbøker med egne barn og med elevane mine. Kan kontaktast på vims@live.no
Dette innlegget vart posta under Barne- og ungdomsbøker, YA/Ung vaksen og merkt , , , , . Bokmerk permalenkja.

1 Response to Looking for Alaska av John Green

  1. Tilbakeping: Oppsummering av leseåret 2013 | Draumeverda

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s