Eventyrlege Vindeltorn

vindeltorn

Årets einaste julegåvebok under treet til meg var Vindeltorn av Tone Almhjell. Eg har fått med meg at Vindeltorn har fått gode omtaler både i USA og her i Norge, så den sto høgt oppe på ønskelista til jul. Den engelskspråklege tittelen er The Twistrose Key, og her kan du lese om historia bak boka, og kvifor boka blei gitt ut i USA før den kom ut i Noreg. Du kan også lese Bokelskerinnen sitt intervju med Tone Almhjell, der forfattaren fortel korleis boka vart til og kva ho har vore inspirert av.

Vindeltorn innfridde absolutt forventningane mine! Ei perfekt bok å lese i romjula; det råder ei eventyrlege stemning med snø og ispalass, stjernehimmel, magi og (som seg hør og bør i ei fantasybok) så utviklar det seg etterkvart til ein kamp mellom gode og onde krefter. Hovudpersonen Lin er ei jente med stor fantasirikdom, herlig utforskartrang og ei egen evne til å halde hovudet kaldt i vanskelege situasjonar.

Målgruppa for boka er eldre barn (Gyldendal har plassert den i kategorien 9-13 år), men eg tenker at dette er ei bok som passer like godt for vaksne. Av og til når eg les bøker for barn eller ungdom så kjem språket litt i vegen for handlinga, det kan bli for banalt og enkelt for ein vaksen lesar. Som til dømes når eg las Eragon-bøkene, og i starten irriterte meg over språket. Dette gløymer eg heldigvis dersom eg lever meg veldig inn i handlinga og universet som blir skildra, noko eg har veldig lett for å gjere… Det er noko med miljøskildringane og det vakre språket i Almhjell si forteljing som appellerer til meg som vaksen lesar. Eg kan difor trygt anbefale Vindeltorn til vaksne lesarar, og kan tenke meg at denne er veldig fin å lese saman med barn i passande alder. Eg prøver å overtale min eigen 13-åring til å lese boka, men han stritter imot alt som blir omtalt som fantasy (til min store fortvilelse). Eg har imidlertid ein plan om å teste ut boka på min leseglade 7. klasse etter juleferien, så dette blir sannsynlegvis neste høgtlesingsbok i klassen. Det er stor interesse for fantasybøker blant elevane mine, så det skal bli spennande å høyre kva dei meiner om boka!

Om du er nysgjerrig på Vindeltorn kan du lese første kapittel her. Mi meining er i allefall at dette er ei bok du bør lese om du er glad i gode eventyr:)

Andre som har blogga om denne boka:

About Frøken Vims

Lærar & vestlending. Fotballmamma. Vimsekopp. Periodelesehest og periodebloggar. Glad i å lese fantasy og science fiction, morsomme bøker og romantiske bøker, serier og Nobelprisvinnarar, feelgoodbøker eller tåreperser. Til og med krim ein sjeldan gong. Les barne- og ungdomsbøker med egne barn og med elevane mine. Kan kontaktast på vims@live.no
Dette innlegget vart posta under Barne- og ungdomsbøker, Fantasy, Norsk litteratur og merkt , , , . Bokmerk permalenkja.

5 Responses to Eventyrlege Vindeltorn

  1. fivrelden seier:

    Veldig vakkert. Jeg gleder meg veldig til å kunne kjøpe denne, ettersom den ikke lå under juletreet:)

  2. Tilbakeping: Oppsummering av leseåret 2013 | Draumeverda

  3. Tilbakeping: The Twistrose Key – Tone Almhjell | Lattermilds bokblogg

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s