Smakebit på søndag: Delirium av Lauren Oliver

deliriumDet har gått trått med lesinga etter at juleferien var slutt og julas nye bøker var lest. Eg venter på ei bok frå biblioteket som eg har hatt lyst å lese lenge, og så har eg liksom ikkje komt i gang med noko anna. Eg starta på Bleak House av Dickens, og likte forsåvidt godt starten på den, men med størrelsen på boka og lite tid til lesing akkurat no så skjønte eg at den ikkje kom til å bli halvlest ein gong før lånetida på bibliotket for lengst var ute. Det var ikkje tida for ein murstein akkurat no.

Når det går trått med lesinga så er YA-bøker enkle å komme i gang med for min del, og når eg dumpa over Delirium på biblioteket så kom leselysta tilbake for fullt. Delirium er første boka i Lauren Oliver sin dystopiske trilogi om eit samfunn der kjærlighet blir sett på som ein sjukdom, og der alle får ein kur mot denne sjukdommen når dei fyller 18 år. Dette er den siste av dei store dystopiske YA-trilogiane som eg har på lista mi, har vore gjennom Hunger Games, Uglies, Matched (Cassias valg) og Divergent til no, så tips meg gjerne om det er fleire i samme kategori som eg bør få med meg! (har dessverre ikkje blogga om andre enn siste boka i Divergent-serien, Allegiant, så kanskje eg må gjere noko med det når eg blir ferdig med Delirium-trilogien…)

Så langt er Delirium grei lesning; lettlest og spennande sånn at eg heile tida må lese berre litt til… Den har mange element felles med ei eller fleire av dei andre seriane nevnt over; det er eit totalitært samfunn med strenge regler og grenser og hovudpersonen er ei ung (snart vaksen) jente som etterkvart byrjar å stille spørsmål ved samfunnet og alt det ho har tatt for gitt til no. I starten minner Delirium meg mest om Uglies i måten samfunnet er bygd opp; ved ein viss alder skal alle gjennomføre ein operasjon (skjønnhetsoperasjon i Uglies, kur mot kjærlighet i Delirium), og operasjonen fører i tillegg til at ein blir sløv og likeglad og at ein dermed innordnar seg lovar og reglar utan å protestere på noko. Ein annan parallell er eit alternativ samfunn som eksisterer utanfor grensene, der det bur folk som ikkje vil la seg operere og som kjemper mot myndighetene. I likhet med Matched (Cassias valg på norsk) så bestemmer samfunnet kven innbyggjarane skal gifte seg med, ein annan likhet er at sensur er eit tema og at samfunnet har ein avgrensa «kanon» med litteratur, musikk og kunst som er lovlig for innbyggjarane.

Eg er no omtrent halvveis i boka, men smakebiten kjem frå starten (s. 11-12):

De sier at kjærligheten gjorde folk gale i gamle dager. Det er ille nok. Hysjenes bok forteller også historier om folk som døde fordi de mistet kjærligheten eller aldri fant den, og det er det som skremmer meg aller mest. Det dødeligste av alt dødelig: En sykdom som dreper deg enten du har den eller ikke.

For å lese smakebiter frå andre bøker kan du besøke Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten. Der er det mulighet for å plukke med seg nokre gode boktips i ulike sjangre:)

Advertisements

About Frøken Vims

Lærar & vestlending. Fotballmamma. Vimsekopp. Periodelesehest og periodebloggar. Glad i å lese fantasy og science fiction, morsomme bøker og romantiske bøker, serier og Nobelprisvinnarar, feelgoodbøker eller tåreperser. Til og med krim ein sjeldan gong. Les barne- og ungdomsbøker med egne barn og med elevane mine. Kan kontaktast på vims@live.no
Dette innlegget vart posta under Barne- og ungdomsbøker, Dystopi, Smakebit på søndag, YA/Ung vaksen og merkt , , , , , . Bokmerk permalenkja.

6 Responses to Smakebit på søndag: Delirium av Lauren Oliver

  1. Monika seier:

    Lauren Olivers böcker har jag kikat på flera gånger, för visst är det så, ungdomsböcker är härligt att ta till när läslusten är på väg neråt 🙂

  2. Den här serien har jag kvar att läsa… Men två tips på ya-dystopiserier som i mitt tycke är mycket bättre än Uglies och Matched och lite bättre än Divergent (visst blir förhoppningarna stora?) är Slated av Teri Terry och Pure av Julianna Baggott. Och två bra vuxendystopier är Den nya människan av Boel Bermann och Wool av Hugh Howey. Hoppas något faller dig i smaken 🙂 (har skrivit om dem på min blogg om du vill kolla upp dem lite mer).

  3. Birthe seier:

    Disse dystopiske trilogiene virker spennende, men først skal jeg lese ferdig Atwood sin 🙂
    Kjedelig at du måtte vente så lenge på Oryx og Crake, selv var jeg så heldig å få hentemelding bare noen timer etter at jeg bestilte den.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s