Smakebit på søndag: Anna Karenina

anna karenina

Det har vore travle veker i det siste, og dermed lite tid til blogging. Anna Karenina av Leo Tolstoj har eg likevel lese i jamnt og trutt når det har vore litt tid til overs, så no nærmer eg meg slutten i denne mursteinen av ei bok… Vel, nærmer meg og nærmer meg –  det er framleis 250 sider igjen, men 2/3 av boka er i alle fall unnagjort:) Eg starte på denne som lydbok, men gjekk over til papirversjon etter eit par kapittel (kjøpte boka i pocketutgåve).

Anna Karenina er på tross av lengden ikkje spesielt tung å lese. Innser at eg kanskje burde ha spart den til sommarferien for å få meir samanhengande lesetid, men har likevel kost meg med den innimellom slaga no i mai. For min del kunne forfattaren kutta hundre sider eller to, men det er ei historie som engasjerer meg og heile tida driv meg vidare.

Eg skal dele to små smakebiter frå Anna Karenina. Første setninga i denne romanen er blant dei mest kjente åpningssetningane i litteraturhistorien:

Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelig familie er ulykkelig på sin egen måte.

Og ein litt lengre smakebit der Anna Karenina blir skildra av Kitty, ei ung jente som møter Anna for første gong hos felles slektningar:

Anna lignet hverken en verdensdame eller mor med en åtte år gammel sønn, men minnet snarere om en tyveårs pike med sine spenstige bevegelser, sin friskhet og sitt ansikt som spilte av et liv som snart brøt frem i smilet og snart i blikket, hadde det bare ikke vært for det alvorlige, stundom sørgmodige uttrykket i øynene hennes som virket så sterkt og dragende på Kitty. Kitty følte at Anna var fullstendig naturlig og ikke skjulte noe, men at hun gjemte en annen og høyere verden av kompliserte og poetiske interesser som hun ikke kunne trenge inn i. (s. 87)

Keira Knightley som Anna Karenina i filmen med samme namn.

Keira Knightley som Anna Karenina i filmen med samme namn.

Anna Karenina var månadens bok i Lines lesesirkel i juni 2012, så om du vil vite meir om denne klassikaren så kan du fråtse i gode blogginnlegg om boka der:)

Besøk Flukten fra virkeligheten for fleire litterære smakebiter denne søndagen!

About Frøken Vims

Lærar & vestlending. Fotballmamma. Vimsekopp. Periodelesehest og periodebloggar. Glad i å lese fantasy og science fiction, morsomme bøker og romantiske bøker, serier og Nobelprisvinnarar, feelgoodbøker eller tåreperser. Til og med krim ein sjeldan gong. Les barne- og ungdomsbøker med egne barn og med elevane mine. Kan kontaktast på vims@live.no
Dette innlegget vart posta under 1001-bøker, Klassikarar, Smakebit på søndag og merkt , . Bokmerk permalenkja.

19 Responses to Smakebit på søndag: Anna Karenina

 1. Nå var det lenge siden jeg hadde vært her inne hos deg. Denne boken var jeg så heldig å få hos Elida for en tid tilbake så jeg burde vitterlig fått lest den etterhvert. Jeg har lest så få av disse 1001-bøkene at det nesten er litt flaut, men jeg tenkte at jeg skulle lage et lite prosjekt for meg selv nå fremover slik at jeg får lest flere, heldigvis så har jeg noen bøker stående som er på den listen slik at jeg får kommet i gang. Jeg har aldri deltatt på Lines lesesirkel og det skulle jeg sikkert ha gjort for å fått lest litt flere av bøkene. Tusen takk for fint innlegg:-)

  • Frøken Vims seier:

   Takk for det, Beathe! Det har vore lite blogging her inne i det siste, så det er ikkje så rart;) Har berre deltatt i lesesirkelen til Line ein gang sjølv, men har meldt meg på i tre av dei gjenverande månadene så har litt press på meg no… Har lest mai-boka (Intet nytt fra Vestfronten), men har ikkje rukke å blogge om den enda.
   Anbefaler å starte med Austen i 1001-prosjektet ditt, ho har mange bøker på lista som er veldig bra og lette å lese:)

   • Var litt artig at du sier det for det er nettopp det jeg skal. Nå henger vel ikke bøkene sammen men jeg har tenkt å begynne med fornuft og følelser…det kan være greit å starte med noe som ikke er altfor krevende. «Intet nytt fra vestfronten» har jeg notert meg, den virker som en bok jeg må få med meg.

   • Frøken Vims seier:

    Trur ikkje det speler så stor rolle kva rekkefølge du les i, men Fornuft og følelser høres ut som ein god start:) Eg leste Stolthet og fordom først, og så Fornuft og følelser og Emma. Likte alle tre veldig godt på kvar sin måte. Eg har to Austenbøker eg har «spart på» til i sommar, så gleder meg til dei:)

  • Frøken Vims seier:

   Prøvde forresten å legge igjen ein kommentar på bloggen din i dag, men det ser ut som den berre forsvant. Det samme skjedde på to andre bloggar (blogspot dei også), så veit ikkje heilt kva det er som gjer at dette ikkje funker for meg no…

   • OK, jeg skal prøve å sjekke opp i det. Har vært veldig plaget med spam slik at jeg må ha på både orde bekreftelse og godkjenning av kommentarene….

   • Frøken Vims seier:

    Har fått eit tips om å prøve med Opera som nettleser, fordi det kan vere noko greier med IOS (bruker mac) og blogspot. Så tester det no:)

 2. Det här är en av mina absoluta favoritböcker. Finns inget jag inte gillar med den. Njut! 🙂

 3. Dette er en av mine favoritter innen de klassiske bøkene. Storkoste meg når jeg leste den, også er det jo en stor bragd å komme seg igjennom den, for det er jo en murstein. Men akk for en vakker murstein:) Kos deg og takk for smakebiten!:)

 4. Lesehesten seier:

  Dette er en bok jeg føler jeg absolutt burde lese en gang. Takk for smakebitene 🙂

 5. astridterese seier:

  Jeg leste denne boken for mange, mange år siden og må innrømme at jeg husker så godt som ingenting av den. Jeg kunne godt tenke meg å lese den om igjen, men som du sier så er den ganske så tykk og det avskrekker meg litt 🙂 Ønsker deg en fin sommerkveld!

 6. Fin roman som jeg likte så godt at jeg ikke har turt å se filmen. Den første setningen er magisk enkel og genial

 7. Lene seier:

  Denne kan jeg tenke meg å lese. Takk for påminnelsen

 8. Monika seier:

  Jag är väldigt svag för Tolstoj 🙂

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s